Przyznaję, nie jestem specjalistką jeśli chodzi o wypieki, zdecydowanie lepiej wchodzi mi gotowanie :-) Ale tym razem skusiłam się na ciasto czekoladowe, które przygotowała na sylwestra moja koleżanka. Obiecywała, że jest prost i faktycznie - mistrzem cukierniczym w tym wypadku nie trzeba być :-)
Przepis
150 g masła
150 gorzkiej czekolady, połamanej na
małe kawałki ( najlepiej jedna gorzka, druga mleczna)
5 dużych jajek, żółtka i białka
osobno
1 łyżka kakao
170 g drobnego cukru do wypieków ( np. cukru pudru)
W grubym garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy to całkowitego roztopienia. Studzimy ,
dodajemy żółtka i kakao a następnie całość miksujemy. Następnie ubijamy białka na
sztywną pianę i małymi porcjami dodajemy cukier, miksujemy około
10 minut, aż białka będą gęste, sztywne i błyszczące. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej w trzech turach, delikatnie mieszać aby
nie opadła.
Formę o średnicy 20 cm (można użyć formy 20-23 cm) smarujemy masłem (boki) , spód wykładamy papierem do
pieczenia. Pieczemy w temperaturze
180ºC przez 25 – 30 minut.
UWAGA! Ciasto rośnie bardzo wysokie!
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika ale nie wyciągamy z formy. Ciasto po wyjęciu
opadnie tworząc miejsce na czekoladowy mus, bitą śmietanę albo owoce. . Ciasto można upiec
wieczór wcześniej.
Ciasto jest naprawdę proste i smaczne , zatem testujcie jeśli macie ochotę bo weekend już niebawem :-)
Pozdrawiam
Dominika
zapisane i na pewno będzie próba wykonania :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczekam zatem na efekty ;-)
Usuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJej, wygląda smakowicie, spróbuję na pewno:):)
OdpowiedzUsuńBiore przepis,koniecznie:))
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować, mniam, akurat niedługo mam urodziny:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne zdjęcia, ciasto wygląda naprawdę fantastycznie - zachęca do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
... mniam ... zapisałam ... wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Cóż, kolejne na liście "do zrobienia";).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
to juz wiem jakie ciacho jutro zrobię dla mojego łasucha:)))))
OdpowiedzUsuńi masło z czekoladą roztopione stygną, a ja biję się z myślami, bo ... nie ma tu mąki?
OdpowiedzUsuńnie ma! uwielbiam to ciasto najbardziej z kremem rafaello i w wersji z musem czekoladowym
Usuńw ogóle wszyscy je kochają!
pozdrawiam i zapraszam do siebie :)